Hoe kun je herdenken op 4 mei?

Dit jaar ’s middags geen rondgang langs de oorlogsgraven en ’s avonds geen ceremonie met toespraken en muziek bij het Oorlogsmonument in Schalkwijk. Maar je mag wél de hele dag de Nederlandse vlag halfstok hangen uit respect voor onze oorlogsslachtoffers. ’s Avonds kun je het oranje lichtje branden voor raam.

Vanaf 15 uur | Via deze link kun je kijken naar de 60 minuten durende dorpsfilm ‘Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII’. Deze film laat zien hoe de Tweede Wereldoorlog is ervaren en verlopen in Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Op vragen van de leerlingen van groep 8 van de St. Michielschool vertellen dorpsgenoten die nog leven en de oorlog meemaakten hun verhaal. Ook vertellen zij hoe de bevrijding werd beleefd. Nu precies 75 jaar geleden.

19.00 uur | Uitzending via Omroep Houten van een korte herdenkingsceremonie op het Plein van het Houtense Oude Dorp in bijzijn van burgemeester Gilbert Isabella en de voorzitters van het 4 en 5 mei Comité van Houten en Schalkwijk. Na de opening en 2 minuten stilte wordt het taptoe-signaal geblazen gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Daarna worden kransen en bloemen gelegd bij het nieuwe Herdenkingsmonument.

19.58 uur | In plaats van bij het Oorlogsmonument op de rotonde van de Jonkheer Ramweg zullen groepjes muzikanten van muziekvereniging Caecilia tegelijkertijd vanaf verschillende plekken in Schalkwijk en Tull en ’t Waal het taptoe-signaal blazen en na twee minuten stilte het Wilhelmus.

22.15 uur | Op RTV Utrecht wordt het eerste deel (30 minuten) uitgezonden van de film ‘Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII’. Tot 12 uur ’s middag op 5 mei wordt dit eerste deel van de film elk uur uitgezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *