Lintjesregen 2020

Normaal gesproken worden gedecoreerde Schalkwijkers in het zonnetje gezet in de tent op Koningsdag. Daar worden ze toegesproken en kan het hele dorp ze feliciteren. Maar dat zat er dit jaar niet in. Dus ging een mini-delegatie van het bestuur van de Oranjevereniging Schalkwijk op vrijdag 24 april bij de gelukkigen langs, om ze te verrassen met een bloemetje. Zonder handen geven en met gepaste afstand, maar wel een gebaar om te zeggen: Gefeliciteerd met jullie onderscheiding! Bedankt voor alles wat jullie voor de dorpen, de sport, de verenigingen, de clubs, de brandweer hebben gedaan!

Maar liefst drie Schalkwijkers hebben deze dag een lintje ontvangen. Althans, ze kregen een telefoontje van burgemeester Isabella, het lintje en de plechtigheid volgt op een ander moment. René Steehouder: “Ik was compleet verrast vanochtend. Maar achteraf vielen er wel wat kwartjes. Sommigen hoefden vandaag ineens niet te werken, en er gingen telefoons die anders nooit gaan.”

Ook voor Truus Gerritsen-Hoogveld was het een verrassing. Ze geniet van de dag, met berichtjes en kaartjes en aandacht, de telefoon staat roodgloeiend. “En ik kom vazen tekort!” Truus wordt onderscheiden voor een heel aantal dingen. “Ik sta er eigenlijk nooit bij stil, maar als je het dan achter elkaar hoort, dan denk je: doe ik dat allemaal?”

Marjan Grapperhaus had het ook echt niet zien aankomen. Een zogenaamde online diploma-uitreiking van haar dochter was vrijdagochtend een geslaagde afleidingsmanoeuvre. Ze straalt van oor tot oor als ze de bloemen van de Oranjevereniging overhandigd krijgt. Stiekem vindt ze het wel prima om ze zo aan de deur te krijgen, op het podium in de tent is ook zo ongemakkelijk. Maar de schijnwerper komt vast nog wel een keer op haar.  

Corona maakt het feest anders dan anders. Facetimen met de burgemeester doe je nou eenmaal niet dagelijks. Het lintje wordt pas over een tijdje echt opgespeld. Je wil elkaar eigenlijk omhelzen, maar dat kan niet. Dus worden er andere manieren verzonnen om je waardering te laten blijken. De overburen van Marjan hebben de tekst ‘Marjan, van harte’ voor het raam gehangen. Elke letter op een los A4tje geprint. Zo werd de lintjesregen 2020 in Schalkwijk vanuit huis gevierd. Door iedereen, op z’n eigen manier, met elkaar.