Dorpsfilm

Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII

Deze 60 minuten durende dorpsfilm bevat de geschiedenis van Schalkwijk en Tull en ’t Waal tijdens de oorlog 1940-1945. De verhalen van de mensen die nog leven, hun foto’s, dagboeken, poëziealbums en allerlei voorwerpen, maken het een heel bijzonder en compleet verhaal. Vol met mooie en dierbare herinneringen.

Online première op 4 mei om 15.00 uur

Vanaf 15.00 uur op maandag 4 mei is hierboven de film te bekijken: Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII. De film is gemaakt door het 4 mei comité, bestaande uit Hein van den Hoogen, Anton van Garderen en Cora Gerritsen, in samenwerking met het research- en filmteam Marjolein Kool, Charles Verwimp en Klaas Wijbenga.

Vlnr Hein, Cora, Charles, Klaas, Anton en Marjolein.

Hoe kwam de film tot stand?

In september 2019 deden wij als 4 mei comité een eerste oproep en hielden we een koffieochtend over het plan. Al snel hadden we een beeld van wie nog veel herinneringen en interessante informatie had over de oorlog in Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Tientallen mensen hebben ons geholpen bij het maken van deze dorpsfilm over de Tweede Wereldoorlog in Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Men wist ons nog veel en graag over deze tijd te vertellen. We hadden er wel 10 uur mee kunnen vullen! Het zou nooit zo’n mooie film zijn geworden zonder de openheid, het enthousiasme en de grote betrokkenheid van deze mensen. Echt bijzonder!

Achter de schermen #12

Afbeelding 12 van 12

RTV Utrecht

Je kunt de film ook op televisie zien. RTV Utrecht zendt hem in twee delen uit. De eerste helft van de film (30 minuten) wordt uitgezonden op maandag 4 mei om 22.15 uur. Dit deel wordt vanaf dan elk uur herhaald tot 12 uur ’s ochtends op 5 mei. Op dinsdag 5 mei om 22.15 uur volgt deel 2 (de laatste 30 minuten van de film), en ook dit deel wordt elk uur herhaald tot 12 uur ’s ochtends op 6 mei.

Na corona

Dat de film op RTV Utrecht wordt uitgezonden is natuurlijk fijn, maar liever hadden we met elkaar de film in De Wiese bekeken, met iedereen die eraan meegewerkt heeft. Zodat we na het zien van de film, nog uitgebreid konden napraten.
Hopelijk kunnen we zo’n bijeenkomst, wellicht in samenwerking met De Trossel, in de toekomst organiseren. Voor nu moeten we het doen met de regionale televisie en het internet.

Still uit de film #1

Afbeelding 1 van 6