Wandelroute

Het 4 mei comité Schalkwijk heeft ter gelegenheid van 4 en 5 mei 2021 een wandelroute door Schalkwijk uitgestippeld en er een mooi boekje bij uitgegeven. De route van ongeveer 5 km gaat langs memorabele plekken in het dorp die doen denken aan gebeurtenissen in of vlak na de Tweede Wereldoorlog.

In het boekje zijn veel foto’s opgenomen, om de verhalen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog tot leven te laten komen. Daarnaast zijn er vragen te beantwoorden, zodat de route ook voor kinderen leuk is om te lopen.

De route begint en eindigt bij de RK. Michaëlkerk, midden in het dorp, aan de Jonkheer Ramweg 18. In het portaal van de kerk ligt het boekje klaar voor alle andere geïnteresseerden.

SCHOOLPLEIN ONDER WATER Op twee momenten in de oorlog, in 1940 en in 1945, is Schalkwijk en omgeving ‘geïnundeerd’ geweest. Oftewel: de sluizen, onder andere bij Fort Honswijk, zijn open gezet en het eiland is onder water gelopen. Bij veel mensen stond het water tot aan de voordeur.

Ook het schoolplein van de Michielschool stond onder water. De foto hiernaast staat ook in het boekje. Het schoolgebouw van toen, waar ook onderduikers op zolder hebben gezeten, staat er nog steeds. Te herkennen aan de boog boven de voordeur.

Het boekje met de wandelroute is door Cora Gerritsen, voorzitter van het 4 mei comité, overhandigd aan Judith van Eck, directeur van basisschool Sint Michiel.